Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sevtap Kürkçüoğlu

BİZ UYURKEN !

Uykunun vücudumuz için ne kadar önemli olduğunu, bir doktor arkadaşımla sohbet ederken daha iyi anladım. Uykusuzluk problemi yaşayanların, en kısa zamanda bu duruma bir çözüm bulmaları şart gibi gözüküyor.

Uyku ya da uykusuzluk, genel ruh halimize doğrudan etki ediyor. Yapılan detaylı araştırmalar gösteriyor ki, uyku problemi olan kişilerde, beynin sinir ve öfkeyi tetikleyen merkezi AMİGDALADA, yüzde 60 daha fazla tepkisellik gösteriyor. Uykusuzluğun agresiflik ve zorbalıkla ilişkilendirildiği, intihar düşüncesinin arttığı ve ANKİSİYETE (kaygı) bozukluğunun ortaya çıktığı tespit edilmiş. Bazı Psikolojik rahatsızlıkların tedavisini, düzenli uyku ile desteklemek de mümkündür diyor uzmanlar.

UYKU ANINDA,VÜCUDUMUZ NELER YAPIYOR ? 

EVRE 1- Uyanıklık ile uyku hali arasında gidip geldiğimiz evre. Bir şey ya da birisi bizi çok kolaylıkla uyandırabiliyor. Eğer bu evre sırasında uyanırsak, hiç uyumamış gibi hissediyoruz.

EVRE 2-, ”Ortalama uyku’’ olarak adlandırılan ve gecemizin yarısını geçirdiğimiz evre olarak tanımlanıyor. Bu evrede beyin dalgalarımız, kalp ritmimiz ve kan basıncımız azalıyor. Bu süreç içinde kalp ve damar sistemimiz ihtiyacı olan istirahati alıyor.

EVRE 3- Beyin dalgalarımızın onarıcı, yavaş ve yüksek hale dönüştüğü evre. Bu evrede neredeyse tüm beden işlevlerimiz yavaşlıyor ve bedenimiz kendini onarmaya başlıyor. Aynı zamanda bazı insanların uykuda gezindiği, konuştuğu veya bir şeyler yediği de bu evrede gerçekleşiyor.

EVRE 4 – REM uykusu en etkili rüyalarımızı gördüğümüz 4.cü evrede gerçekleşiyor. Bu evre uzmanların ‘paradoks uykusu’ dediği kısım oluyor. Çünkü beynimiz sanki uyanıkmış gibi aydınlanıyor. Bu evrede gözlerimiz hızlı hareket ettiği için,(Rapid Eye Moment) bu evreye REM adı veriliyor. Bu evre boyunca kaslarımız hareket etmediği için, rüyadaki hareketlerimizi gerçek hayata taşıyamıyoruz.

Ayrıca bu sırada iştah hormonu düzenleniyor, gece uykusu tam alındığında, açlık hormonu GHRELİN bastırılıyor, iştahı azaltan LEPTİN hormonu ise uyarılıyor. Buna ek olarak uykumuz sırasında bir gün önce elde ettiğimiz bilgiler depolanıp atıklar temizleniyor. Uzmanların önerdiği gibi, her gün 7 ila 10 saat kadar uyuyamasak dahi, en azından uyuduğumuzda o zamanın boşa geçmediğini, artık hepimiz daha iyi biliyoruz.

Sağlığımız açısından düzenli ”UYUMAYA”, fakat ülkemiz açısından derhal ”UYANMAYA” ihtiyacımız var ! Herkese virüssüz sağlıklı bir ömür diliyorum …

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER