Geçen sene izleyici olarak katıldığım bir seminerde, Uzman Psikolog arkadaşım, “Bir insanı tanımak istiyorsanız, yaptığı şakalara çok dikkat edin, çünkü kısa süre içinde kendisini ele verecektir” diyor.
Hepimiz farklı mizah anlayışına sahip insanlarız ve yaptığımız şakalar bizim olmazsa olmazımız ! Birisine espri yapıyoruz, ardından “Şaka yaptım yahu” diyerek, söylediğimiz şeyin gerçek değil espri olduğunu, inatla ispatlamaya çalışıyoruz. Oysaki söylediğimiz her şey, şaka değil GERÇEK !
Freud, mizahın bilinçaltındaki çatışmaların bir ifadesi olduğunu öne sürüyor. Yani mizah, bastırılmış duyguların ve düşüncelerin güvenli ve sosyal olarak kabul edilebilir bir şekilde dışa vurulmasına olanak tanıyor.
Mizah, insanların kaygı ve stresle başa çıkmak için kullandıkları, aslında bir savunma mekanizması. Travmatik veya endişe verici olaylarda önemli bir rol oynadığını düşünüyorum.
Her şakanın altında bir gerçek yatar” sözü de, insanların aslında ne demek istediğini ve kişiliğini gözler önüne sererek doğrulanmış oluyor. Şakalar, tabu olan konuları ele almak için de kullanılıyor. İroni ve alaycılık, çoğu zaman bir şeyin tam tersini söyleyerek de esas düşünceleri ifade ediyor.
Bence, bundan sonra ŞAKA yaparken bir kez daha düşünün derim ! Ülkemizde zaten yaşadığımız her şey ŞAKA GİBİ !!! Bilinçaltımız, biz istesekte istemesekte konuşuyor ve tüm gerçekleri ortaya seriyor…
YORUMLAR