ANKARA – ANKESOB’da bağlı Odaların Başkanlarının katılımıyla “İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Mevzuatı Uygulamaları” konulu toplantı gerçekleştirildi.
Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde (ANKESOB) Oda başkanlarına İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilgili yeni düzenlemelerle birlikte genel yükümlülüklere ilişkin bilgilendermede bulunmak ve sahada yaşanan sorunlara ve zorluklara çözüm önerileri sunmak amacıyla toplantı düzenlendi.
ANKESOB Abdullah Caner Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan ANKESOB Başkanı Hüseyin Ar, “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uygulamaları kapsamında 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle kamu kuruluşları dahil az tehlikeli sınıfta yer alan tüm esnaf ve sanatkar odalarımız ve odalarımıza üye en az bir çalışanı olan esnaf ve sanatkarlarımız kanun kapsamına alınmış olup, bu nedenle ilgili işyerlerinde İSG uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmak için gerekli görevlendirmelerin yapılması veya hizmet alım yönüne gidilmesi gerekmektedir.
İSG uygulamalarında bilgi kirliliği yaşanıyor. İSG yönetimi, işyerlerinde ve toplum genelinde hayati bir öneme sahip. Etkin uygulama için esnaf, işveren, çalışan, İSG uzmanları ve devletin uyum içerisinde hareket etmesi gerekiyor.
ANKESOB olarak sorumluluk bilinciyle güvenli, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çalışma ortamı oluşturmak için gayret gösteriyoruz. Yapılan veya yapılacak İSG uygulamalarında esnaf-sanatkar işyerlerini sıkıntıya sokacak, özellikle günümüz ekonomik şartlarında ek maddi külfetler getirecek girişimlerden kaçınılması gerekmektedir. Ekonomik şartların bu kadar ağır olduğu günümüzde hiç değilse 10 kişiden az çalışanı olan, az tehlikeli işyerlerine bir kolaylık ve istisna getirilmesi ANKESOB olarak devletimizden beklentimizdir. İş Sağlığı ve Güvenliği anlamında ihtiyaç duydukları her durumda Odalarımızın yanlarında olduğumuzu bir kere daha hatırlatmak isterim. Toplantıya katılan Oda başkanlarımıza, başkan vekillerine çok teşekkür ediyorum.” dedi.
ANKESOB MEDB Üyesi/A Sınıfı İSG Uzmanı Haydar Battaloğlu da 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren tehlike sınıfı ve çalışan sayısına bakılmaksızın; kamu-özel tüm işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğunun başladığını belirterek, Anadolu Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan sertifika programına katılarak başarılı olan işveren veya işveren vekillerinin elliden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendilerinin yürütebileceklerini kaydetti.
Battaloğlu, Oda başkanlarına, gerek odaları için gerekse üyeleri esnaf ve sanatkarlar için tehlike sınıfına bakılmaksızın Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinden (OSGB) hangi hizmetler alınacak, İSG uzmanlarının ne tür hizmetler vereceğine ilişkin bilgilendirmede bulunarak, konulara açıklık getirdi ve soruları cevaplandırdı.