Haber: Caner AKTAN
(TUNCELİ) – Tunceli’de ekim ayı ile birlikte kışın habercisi olarak bilinen kuşburnu hasadı başladı. Sonbaharla birlikte Tunceli’nin yüksek kesimlerinde toplanmaya başlanan kuşburnu, bölge halkı için hem geleneksel bir uğraş hem de doğal şifa kaynağı olarak biliniyor. Kuşburnunun kilosu 300 ila 400 TL arasında değişiyor.
Tunceli’de, doğada kendiliğinden yetişen ve kışın habercisi olarak bilinen kuşburnunun hasadı başladı. Kuşburnu, özellikle kış aylarında çayı ve pekmeziyle sofraların vazgeçilmezi olurken, bazı vatandaşlar ise pestilini ve sirkesini yaparak değerlendiriyor.
“Kuşburnu yağmur değdikten sonra toplanır”
Kuşburnunun sağlık açısından birçok faydası bulunduğunu belirten sirke uzmanı Saniye İldeniz, hasadın zamanlamasının oldukça önemli olduğunu söyledi. İldeniz, kuşburnunun doğada olgunlaşma sürecine dikkat çekerek şunları dile getirdi:
“Kuşburnu toplarken önemli olan, meyvenin tam olgunlaşmasıdır. Ancak olgunlaştıktan sonra mutlaka bir kere yağmurun değmesi lazım. Yağmur değdi mi, kuşburnunun da bir tılsımı var; yumuşuyor. Yumuşayınca da içindeki o cevher ortaya çıkıyor. İşte o zaman toplamamız gerekiyor.”
“Romatizma hastalıklarına iyi geliyor”
C vitamini açısından oldukça zengin olan kuşburnunun, geçmişte geleneksel olarak romatizma hastalıklarında kullanıldığını ifade eden İldeniz, “Eskiden insanlar bütün yaz çalışır, kışın kemik ağrıları başlardı. O dönemlerde kuşburnu çayı içerek ağrılarını hafifletmeye çalışırlarmış ve çok da faydasını görürlermiş” dedi.
Kuşburnunun sadece çay olarak değil, farklı şekillerde de değerlendirilebileceğini belirten İldeniz, şu bilgileri paylaştı:
“Kuşburnundan reçel de yapılabilir. Ancak reçel yaparken çekirdeğini atmayız; kurutup havanda ezerek un haline getirir, bununla sirke yaparız. Bu sirke de özellikle diz kapağındaki sıvı kaybı ve kıkırdak tedavisinde çok faydalıdır. Yani kuşburnunun kendisi de çekirdeği de çöp olmuyor; tamamen değerlendiriliyor.”
“Kış aylarının vazgeçilmezi kuşburnu çayı”
Kuşburnu çayının kış aylarında bağışıklığı güçlendirdiğini, soğuk algınlığına iyi geldiğini söyleyen İldeniz, “Çoğu insan her zaman meyve tüketemiyor. Ama yemekten sonra bir bardak kuşburnu çayı içerse, bu çay neredeyse bütün meyvelerin yerini tutabilir. Ayrıca vücudu rahatlatır, ödem atar, güzel bir uykuya da yardımcı olur” dedi.