(ESKİŞEHİR) – Tepebaşı Belediyesi’nin bu yıl üçüncüsünü düzenleyeceği “Kızılinler Bal Kabağı Panayırı” öncesinde coğrafi işaretli Kızılinler bal kabağının tarladan sofraya yolculuğunun anlatıldığı yemek sunumu yapıldı.
Coğrafi işaretli ürünler arasına giren Kızılinler bal kabağının gastronomideki yerini vurgulamak, bu özel türü markalaştırmak ve yaygınlaştırmak amacıyla Tepebaşı Belediyesi ile Eskişehir Aşçılar Derneği iş birliğiyle Tepebaşı Belediyesi Gökkuşağı Kafe’de Kızılinler bal kabağının tarladan sofraya yolculuğunun anlatıldığı yemek sunumu gerçekleştirildi.
Yemek sunum etkinliğine Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ekrem Birsen, ESOGÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Sedat İpar, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Selma Güder, Eskişehir Açılar Derneği Başkanı Kemal Kaya, Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca, Çağdaş Gazeteciler Derneği Şube Başkanı Ali Baş, Türkiye Gazeteciler Sendikası Eskişehir Temsilcisi Şenay Bilik Yıldırım, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulu üyesi Bülent Özyazıcı, Kızılinler Muhtarı Halil İbrahim Can, Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu Başkanı Mehmet Kızılinler, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Ahmet Kapanoğlu, Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi Başkanı Canan Adlım, Skal Eskişehir Kulübü Başkanı Hakkı Gök, Eskişehir Ticaret Odası Yönetim kurulu Üyesi Ahmet Oğuz ve şefler katıldı.
Etkinlikte, alınan coğrafi işaretin ne anlama geldiğini anlatan Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Zeydan, şunları söyledi:
“Eskişehir bir kez daha tarımsal kalitede öncü olduğunu gösterdi”
“Kızılinler bal kabağının yolunu açan Tepebaşı Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Onun açtığı yolda Kızılinler bal kabağının coğrafi işaretini hepimizin gayretiyle almış bulunuyoruz. Coğrafi işaret bir ürünün sadece adı değil. Onun toprağının, ikliminin, insan emeğinin ve kültürünün bir resmi uluslararası bir belgesidir. Bugün bu ürün sadece bir gıda değil, bir yöre kimliği, bir kültür mirası haline gelmiştir. Kızılinler bal kabağının tohumunu başka yerde ektiğinizde aynı kalitede üretemiyorsunuz. Ayrıca coğrafi işaret tescili ile birlikte Kızılinler bal kabağını da koruma altına almış olduk. Böylece bu isim herkesin rastgele kullanabileceği bir marka değil. Yani herhangi bir yerin bal kabağını Kızılinler bal kabağı diye satmaları mümkün değil, kanunen de yasak. Bu tescil üreticilerimizin emeğini korur, ürünümüzün değerini artırır ve Eskişehir’i tarımsal markalaşma yolunda bir adım daha ileriye taşır. Eskişehir’de faaliyet gösteren ulusal ve yerel marketler belli bir oranda raflarında bu ürünü satmak için yer açmak zorundalar. Yerel üreticinin, kırsal kalkınmanın, gastronominin ve kültür mirasının tescilidir aynı zamanda. Kızılinler bal kabağı coğrafi işareti ile birlikte Eskişehir artık sadece sanayi ve eğitimde değil tarımsal kalitede de özgün, üretimde de öncü bir şehir olduğunu bir kez daha göstermiş oluyor. İlklerden biridir bu tescil. Hep birlikte bu toprakların değerlerine sahip çıkmaya, tohumdan sofraya sofradan markaya uzanan yolculuğumuzu kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz. Bu işaretin diğer üreticilere de mesaj olmasını diliyorum. Tepebaşı Belediyesi’ne de çok teşekkür ediyorum.”
“Markalaşma yolundaki çalışmaların içerisinde olacağız”
Eskişehir Aşçılar Derneği Başkanı Kemal Kaya, “Eskişehir’imizin çok önemli bir ürünün coğrafi işaretinin alınmasının ardından biz de Eskişehir’deki aşçılar olarak bu serüvene katkıda bulunmak istiyoruz. Topraktan tabağa bal kabağı serüveninin yol hikayesinin başlığı sayın başkanımız öncülüğünde atıldı. Biz de bunun altını doldurmak, markalaşma yönündeki ilerlemesi ve endüstriyel boyuta taşınmasındaki en büyük çalışmaların içerisinde olacağız. Arkadaşlarım adına da çok teşekkür ediyorum” dedi.
“Eskişehir’in çok ciddi bir değeri”
Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu Başkanı Mehmet Kızılinler, “Tepebaşı Belediyesi’nin düzenlediği Kızılinler Bal Kabağı Panayırı her yıl üzerine bir şeyler katarak devam etti. İkinci panayırdan sonra da coğrafi işaretle ilgili konuşmaya başladık. İki ya da üç yıl süren coğrafi işaretle ilgili süreç çok ciddi takiple 8 aylık bir dönemde alındı. Bu Eskişehir’in çok ciddi bir değeridir. Buna sahip çıkmak için de çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
“Katma değeri her yere yayılacak”
Kızılinler Mahalle Muhtarı Halil İbrahim Can ise “Bugün çok mutlu oldum. Kızılinler bal kabağını çok güzel yetiştirir ama katma değeri sağlayamamıştı. Bugünden itibaren de coğrafi işaretini almış olmasıyla katma değeri her yere yayılacak ve her yerde tanınacak. Coğrafi işaret alınmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Özel bireyler servis yaptı yemekler tadıldı
Konuşmaların ardından şeflerin ata tohumundan üretilen coğrafi işaretli Kızılinler bal kabağından yapmış oldukları “bal kabağı büyüsü” çorbası, “bal kabağı buketi” isminin verildiği kabak içinde yapılan tavuk baget, cheesecake, bal kabağının çekirdekleriyle süslenmiş kıtır halka, bal kabağı tatlısı, bal kabağı kurabiyesinin tadımına geçildi. Yemeklerin servisini Gökkuşağı Kafede istihdam edilen özel bireyler yaptı. Katılımcılar, bal kabağından yapılan ürünleri tadarak daha da çeşitlendirilmesi için çalışmaların devam etmesi gerektiğini vurguladı.
Ayrıca, Kızılinler bal kabağından hazırlanan ürünler, Gökkuşağı Kafe’nin menüsünde yer almaya devam edecek.
3. Kızılinler Bal Kabağı Panayırı ile ilgili genel bir değerlendirmede bulunan Belediye Başkanı Ahmet Ataç, şunları kaydetti:
“Tarladan sofraya her aşamada ürünümüzde değer katıyoruz”
“2023 yılında ilkini düzenlediğimiz panayırımız, her sene yenilikler katarak büyüttüğümüz bir etkinliğimiz oldu. Biz her projemizde olduğu gibi yaptığımız işin en iyisini, en faydalısını yapmak üzere kendimizle yarışıyoruz. Düzenlediğimiz panayır ile canlanan Kızılinler bal kabağında bugün ise geldiğimiz noktada Eskişehir Ticaret Borsa’mız aracılığıyla alınan bir coğrafi işaretimiz var ve Aşçılar Derneğimizle Kızılinler bal kabağımızın gastronomimizdeki yerini ve potansiyelini konuşur durumdayız. Kırsal kalkınmanın yaygınlaşması adına önemli bir örnek sunduğumuz projemiz ile tarladan sofraya her aşamada ürünümüzde değer katıyoruz. Ekiminden üretimine tarlada her aşamasını takip ediyoruz. Bu sene ilk kez ekimine başladığımız tarlamızdan çıkan ürünlerle bal kabağından hazırlanan alternatif gıda ürünleri yelpazesini geliştirmeyi ve yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bal kabağı birleştiricidir, kavuşturucudur, dayanıklıdır, bereketlidir. Ben tüm Eskişehirli hemşehrilerimizi 25 Ekim Cumartesi günü 12.00-16.00 saatleri arasında bu yıl üçüncüsünü düzenleyeceğimiz Kızılinler Bal Kabağı Panayırı’mıza davet ediyorum.”