(İZMİR) – Selçuk Belediyesi’nin “Geçmişi Hisset, Geleceği Keşfet” sloganıyla, bu yıl 55’incisini düzenlediği EFEST 2025’te, Selçuk’un tarımsal zenginliğine ve mutfak kültürüne geniş yer verildi, yerel tohumlarından elde edilen ürünler ve kooperatif ürünleri ile “Gastro EFEST” başlığıyla mutfak dünyasının ünlü şefleri birbirinden lezzetli yemekler yaptı.
Gastro EFEST’TE; Şef Hazar Amani, Gastronomi Derneği Başkanı Şef Emrah Köksal Zengin, Selçuk Gastronomi ve Aşçılar Derneği Başkanı Şef Ramazan Adsız, Selçuk Efes Profesyonel Aşçılar ve Gastronomi Derneği Başkan Yardımcısı Şef Özkan Koçak ve Şef Zeynep Tankaş, yaptıkları yemekleri vatandaşlarla buluşturdu. Şeflerin yaptığı yemekler katılımcıların büyük beğenisini topladı.
Yerel tohumlar festival mutfağında hayat buldu
6-7-8 Eylül tarihlerinde gerçekleşen festivalde, Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün yerel tohumlarından yetişen sebze ve meyveler, sahnede kurulan mobil mutfakta usta şefler tarafından değerlendirildi. Kadın üreticilerin yanı sıra farklı bölgelerden 31 kooperatifin gıda ürünleri de etkinliklere eşlik etti.
Gastro EFEST’in ilk günü, Şef Zeynep Tankaş’ın “Hohlus” (Salyangoz Yemeği) ve Patlıcanlı Bulgur Pilavı ile başladı. Aynı oturumda, Selçuk Efes Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Genel Sekreteri Yeşim Kopan ve akademisyen Berrin Taşkan, “Üretimin Dayanışma Gücü: Kooperatifler ve Kadın Emeği” üzerine bir söyleşi düzenledi.
Karaot Tohum Derneği Başkanı Feray Karapınar ve akademisyen Barış Can Körükçü’nün “Yerel Tohumun Kimyası” söyleşisine ise Şef Ramazan Adsız, kuzu etli enginar yemeği ile katkı sundu.
Şef Hazer Amani ve Gastronomi Derneği Başkanı Emrah Köksal Zengin, “Gelenekten Geleceğe Gelişen Gastronomi” başlıklı söyleşide fikirlerini paylaşırken, Amani sahnede Gazpacho hazırladı.
Mutfağın minik aşçıları sahnede
Selçuk’un kurtuluş günü olan 8 Eylül’de, Selçuk Belediyesi Drama Kursu öğrencileri aşçı kostümleriyle Gastro EFEST sahnesine çıktı. Minik aşçılar cupcake süsleme etkinliğiyle izleyicilere renkli anlar yaşattı.
Aynı gün düzenlenen “Geçmişten Günümüze Selçuk Mutfağı” söyleşisinde, Yemek Araştırmacısı Müjde Tönbekici ve akademisyen İrfan Yıldız, kentin mutfak mirasını anlattı. Söyleşiye Şef Özkan Koçak’ın hazırladığı yöresel “Ördek Etli Topalak” yemeği eşlik etti.
“Yerel mutfaklarımıza sahip çıkalım”
Festivalin son gününde yapılan “Efes Selçuk Gastronomik Envanteri” söyleşisinde, Şef Hazer Amani ile Nalia Karadeniz Mutfağı Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Tarakçı sahnedeydi.
Süleyman Tarakçı, Türk mutfağının sağlık deposu olduğunu vurgulayarak; “Yöresel mutfakların markalaşması ve sürdürülebilirliği, kültür emperyalizmine karşı bir direniştir. Yerelin gücünün korunması ve kooperatifçiliğin gelişmesi çok önemlidir” dedi.
Şef Hazer Amani ise Türk mutfağının çok kültürlü yapısına dikkat çekerek; “Biz mutfak kültürümüzü doğru tanıtırsak, yurt dışında Türk restoranlarının sayısı ve kalitesi artar. Belediyeler bu konuda büyük bir özveriyle çalışıyor” diye konuştu.
Selçuk’un gastronomik geçmişini ve günümüzü ele alan söyleşide Şef Emrah Köksal Sezgin’in, Selçuk’ta yerel tohumlardan yetiştirilen sebze ve meyveleri kullanarak yaptığı yemek büyük ilgi gördü.




