Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

EMEP Milletvekili Karaca: İşkenceci askerleri gündeme getiren Uludağ’a koruma sağlandı mı?

EMEP Milletvekili Sevda Karaca, sınır karakolunda işkence ile öldürülen göçmenleri haber yapan gazeteci Alican Uludağ’ın maruz kaldığı tehditlere ilişkin koruma sağlanıp sağlanmadığını sordu.

EMEP Milletvekili Sevda Karaca, sınır karakolunda işkence ile öldürülen göçmenleri

ANKARA – Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Reyhanlı’da sınır karakolunda işkence ile öldürülen göçmenleri ve konuyu haber yapan gazeteci Alican Uludağ’ın maruz kaldığı tehditleri gündeme getirdi.

GÖÇMENLERİ ÖLDÜRÜP KARAKOLA GÖMDÜLER

Gazeteci Alican Uludağ geçtiğimiz günlerde Hatay Reyhanlı’da sınırı geçmeye çalışırken işkence görerek öldürülen ve karakol bahçesine gömülen Suriyeli göçmenleri haber yapmıştı. Habere göre 11 Mart 2023 tarihinde Hatay Reyhanlı’da sınırı geçmeye çalışan 9 Suriyeli, Türk Silahlı Kuvvetleri personeli tarafından yakalanmış, Kavalcık Şehit Er Gökhan Çakır Hudut Karakolu’nda ağır işkenceye maruz bırakılmıştı. İşkenceler sonucunda iki Suriyelinin hayatını kaybettiği, bu kişilerden birinin cenazesinin karakolun bulunduğu alana gömüldüğü, diğerinin ise geri gönderme merkezinin önüne bırakıldığı belirtilmişti. Bu olayla ilgili 22 asker hakkında dava açıldığı, aralarında karakol komutanlarının da bulunduğu 4 askerin iki kez müebbet hapis cezasına çarptırıldığı bildirilmişti. EMEP Milletvekili Karaca, konuya dair Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’e yazılı soru önergesi vererek son 15 yılda sınır karakollarında yaşanan işkence, kötü muamele ve ölüm vakalarını sordu.

TEHDİTLER CİDDİYETLE ELE ALINMALI

Öte yandan, haberi kamuoyuna duyuran gazeteci Alican Uludağ’ın ölüm tehditleri aldığı ve can güvenliğinin ciddi risk altında olduğunu ifade eden Karaca “Türkiye’de gazeteciliğin ağır baskı altında olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu tehditlerin ciddiyetle ele alınması gerektiği açıktır.” dedi.

SINIR KARAKOLLARI NASIL DENETLENİYOR?

EMEP’li Karaca, Bakan Güler’den şu soruların yanıtını istedi:

1- 2010 yılından 2025 yılına kadar, Türkiye’nin güney ve doğu sınırlarında askeri personelin göçmenlere kötü muamelede bulunduğuna, işkence yaptığına veya ölümüne sebebiyet verdiğine dair Bakanlığınıza ulaşan şikâyet, iç yazışma ya da soruşturma dosyalarının sayısı kaçtır?

2- Bu olaylar sonucunda hakkında idari veya adli işlem yapılan personel sayısı kaçtır?

3- Sınır bölgelerinde görev yapan askeri personelin, göçmenlere yönelik tutum ve uygulamalarında insan haklarına uygun davranmasını sağlamak amacıyla verilen eğitimlerin kapsamı nedir? Bu eğitimlerin periyodu ve içeriği nelerdir?

4- Sınır birliklerindeki karakol gibi kontrol alanlarında, göçmenlerin işkenceyle öldürülmesi ve gömülmesi gibi ağır insan hakları ihlallerinin yeniden yaşanmaması için hangi denetim mekanizmaları işletilmektedir? Bu denetimler hangi sıklıkla yapılmaktadır ve bağımsız kurullara açık mıdır?

5- Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve Anayasa’da yer alan insan hakları yükümlülükleri doğrultusunda, göçmenlere yönelik kötü muameleyi önlemek için Bakanlığınız ne gibi tedbirler almaktadır?

6- Gazeteci Alican Uludağ’ın aldığı tehditler ve bazı çevrelerin işkenceyi meşru göstermeye yönelik açıklamaları göz önüne alındığında, benzer vakalarda “emre itaat” veya “üstün kamu yararı” gibi gerekçelerle işkencenin meşrulaştırılması söz konusu mudur? Bakanlığınız bu konuda nasıl bir tutum almaktadır?

7- Gazeteci Alican Uludağ’ın can güvenliği konusunda Bakanlığınızın yürüttüğü bir koruma veya iş birliği süreci var mıdır? Bu konuda İçişleri Bakanlığı ile bir koordinasyon yürütülmekte midir?

8- Türk Silahlı Kuvvetleri personeli hakkında yürütülen işkence iddialarına ilişkin davalarda, mağdur göçmenlerin etkin biçimde tanık olarak dinlenmesi ve korunması için hangi tedbirler alınmaktadır?

9- Kamuoyunda suç ve suçluları övme eğiliminin artması, adaletin sağlanmasını güçleştirirken, askeri personelin hukuka aykırı eylemlerinin cezalandırılmasına dönük toplumsal baskılara karşı Bakanlığınız hangi önlemleri geliştirmeyi planlamaktadır?

10- Hudut birliklerinde yaşanan benzer insan hakları ihlallerinin önüne geçmek amacıyla, bağımsız sivil denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi yönünde herhangi bir yasal veya idari düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?