Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Antalya Arkeoloji Müzesi’ni yıkmak kültürel hafızamızı silmek demektir

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Türkiye’nin mimari yarışması sonucu inşa edilen ilk müzesi olan ve 1988 yılında “Avrupa Konseyi Yılın Müzesi Özel Ödülü verilen Antalya Arkeoloji Müzesi’nin yıkım kararına tepki gösterdi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Türkiye’nin mimari yarışması sonucu inşa edilen

ANKARA – Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Türkiye’nin mimari yarışması sonucu inşa edilen ilk müzesi olan ve 1988 yılında “Avrupa Konseyi Yılın Müzesi Özel Ödülü verilen Antalya Arkeoloji Müzesi’nin yıkım kararına tepki gösterdi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Derya Başyılmaz, “Kültürel mirasımız olan Antalya Arkeolojisi Müzesi, özgün mimari kimliğe sahiptir. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu; yapının taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmesine ilişkin talepleri reddetmiş, itiraz süreçleri devam ederken 5 Haziran 2025 tarihinde yıkım ve taşıma ihalesi yapılmıştır. Son olarak ta 8 Temmuz 2025 tarihi itibarıyla müzenin kapatılacağı bilgisi kamuoyuna yansımıştır.  Antalya Arkeoloji Müzesi depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılmak istenmektir. Özellikli ve kimlikli bu yapıyı yıkmak, kültürel hafızayı silmek demektir.  Modern mimarlık mirasımız olan bu değerli yapı, kültürel işlevlerini koruyacak şekilde restore edilmelidir.”

Türkiye’de yarışmayla elde edilen ilk müze yapısıdır

Başyılmaz şunları söyledi:

“Antalya Arkeoloji Müzesi, Mimar Doğan Tekeli,  Mimar Sami Sisa ve Mimar Metin Hepgüler tarafından tasarlanmıştır. Türkiye’de ulusal mimari yarışmayla elde edilen ilk müze yapısıdır.  1964 yılındaki ulusal mimari yarışması sonucu inşa edilmiştir. 1988 yılında yılın müzesi ödülü de verilen Antalya Arkeoloji Müzesi, günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde, özgünlüğü ve bütünlüğü bozulmadan, gerekli güçlendirmeler yapılarak, uygun müdahale teknikleriyle restore edilebilir.”

Yıkım kararından acilen vazgeçilmeli,  müze kültür varlığı olarak tescil edilmelidir

Başyılmaz sözlerine şöyle devam etti:

“Güçlendirilmesi mümkün olan müzenin, tam turizm sezonun ortasında, tescil red kararlarına itirazlar sürerken yıkılmak istenmesi doğru değildir. Müze alanına yıkım sonrasında büyük bir otel yapılacağı söylentileri de kamuoyunda gündeme gelmiştir. Yaşanan tüm bu gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. Restorasyon uzmanları, yeni yapılacak bir müzenin çok daha da maliyetli olduğunu belirtirken,  Antalya Arkeoloji Müzesi’nin daha düşük bir bütçe ile güçlendirilebileceğine de dikkat çekmiştir.

Antalya Arkeoloji Müzesi’nin yıkım kararından acilen vazgeçilmeli,  müze kültür varlığı olarak tescil edilmelidir. Hem Antalya hem Türkiye açısından büyük önem taşıyan modern mimari mirasımız gelecek kuşaklara aktarılmalıdır. Mimarlar Odası Genel Merkezimiz, Antalya Arkeoloji Müzesi’nin tescil talebinin reddine ilişkin Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açmıştır. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak süreci titizlilikle takip etmekteyiz.”