Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

CHP’li Başkan Cömertoğlu, reyhan ekonomisini büyütüyor… Arapgir’in mor reyhanı 25 farklı ürüne dönüştü

Malatya’nın Arapgir ilçesinde Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu’nun öncülüğünde başlatılan mor reyhan üretimi, hem kırsal kalkınmaya hem de yerel ekonomiye katkı sağlıyor. Çiftçilere alım garantisi veren Cömertoğlu, reyhan çayıyla başladığı üretim sürecini bugün 25 farklı ürüne taşıdı.

Malatya’nın Arapgir ilçesinde Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu’nun öncülüğünde başlatılan mor

Haber: Mehmet Duran ÖZKAN / Kamera: Erdal AKBUĞA

(MALATYA) – Malatya’nın Arapgir ilçesinde Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu’nun öncülüğünde başlatılan mor reyhan üretimi, hem kırsal kalkınmaya hem de yerel ekonomiye katkı sağlıyor. Çiftçilere alım garantisi veren Cömertoğlu, reyhan çayıyla başladığı üretim sürecini bugün 25 farklı ürüne taşıdı.

Reyhandan çay, kolonya, dondurma, gazoz, sabun ve lokum gibi birçok ürün elde edilirken, üretim hem yöre halkına gelir sağladı hem de Arapgir’in tanıtımına katkı sundu.

“Reyhan Arapgir’in endemik bitkilerinden biri”

Arapgir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Şafak, reyhanın bölge için taşıdığı önemi vurgulayarak, “Arapgir deyince akla üzüm ve reyhan gelir. Reyhan daha önce sadece baharat olarak kullanılırdı. Belediye Başkanımız Haluk Cömertoğlu’nun öncülüğünde şimdi onlarca yan ürün olarak üretiliyor. Yılda dört kez hasat yapılıyor. Yaş reyhan 30 liradan, kuru reyhan ise yaklaşık 1500 liradan alınıyor. Hasadı zahmetli ama getirisi yüksek. Aroması, rengi, şerbeti, sabunu ve çayıyla farkını ortaya koyuyor” dedi.

“Reyhanı çocuk gibi sahipleniyoruz”

Reyhan üretimi yapan bir çiftçi, yetiştiriciliğin emek gerektirdiğini belirterek, “Kazancımız olsa da olmasa da güzel bir iş. Doğal ortamda yaşıyoruz. Reyhanın otunu, suyunu, toprağını çocuk gibi sahipleneceksin. Burada yetişen reyhanın aroması çok farklı. Mide ağrısına, halsizliğe iyi geliyor. Ürünlerimizi çoğunlukla belediyeye veriyoruz” diye konuştu.

Reyhan aromalı dondurma da üretildi

Hakan ve Meral Poyraz Üye çifti, bölgede ilk kez reyhan aromalı dondurma ürettiklerini anlattı. Hakan Poyraz Üye, “Reyhanın her şeyi yapılıyor, neden dondurması olmasın dedik. Deneme yanılmayla reçetemizi oluşturduk. Saf keçi sütüyle yaptığımız dondurma, pembe rengi ve aromasıyla farklı bir lezzet oldu” ifadelerini kullandı.

“Coğrafi işaretli mor reyhandan 25 ürün”

Ürün satış sorumlusu İsmail Perendurak, mor reyhanın 2017 yılında coğrafi işaret belgesi aldığını hatırlatarak, “Mor reyhan, fesleğengillerden olup 2017’de aromatik bitkiler kategorisinde coğrafi işaret belgesi alan ilk bitkimiz oldu. Başkanımız Haluk Cömertoğlu’nun çabalarıyla üretim desteklendi, çiftçilere alım garantisi verildi. Şu anda 25 farklı ürünümüz var; çay, gazoz, kolonya, reçel, baharat, kurutulmuş reyhan ve daha birçok ürün” dedi.

Perendurak, en çok ilgi gören ürünün reyhan şerbeti olduğunu belirterek, “Bir sürahi için 2 demet reyhan, 5-6 karanfil, 1 çubuk tarçın, limon ve şekerle hazırlanıyor. Yarım saat demlendikten sonra süzülüyor. Tamamen doğal bir içecektir” diye konuştu.

Reyhan ürünlerinin Arapgir Belediyesi’ne ait tesislerde işlendiğini, paketlenerek hem e-ticaret yoluyla hem de yerel işletmelerde satışa sunulduğunu ifade eden Perendurak, “Başkan Bey’in desteğiyle bu ürünler Arapgir’in markası haline geldi. Şimdi 25’e yakın katma değerli ürünle hem sağlığa hem ekonomiye katkı sağlıyoruz” dedi.